Op vakantie in Oeganda en Tanzania
Reis/Oeganda | Oeganda en Tanzania | 09 Augustus 2009 | 23:32:17
More pictures here
 
Lang geen stukje meer op onze site en het normale leven in Engeland gaat door maar onze vakantie willen we wel met jullie delen. Vorig jaar in Engeland kamperen was ook leuk maar dit jaar was het wel weer tijd voor iets spannends, een verre reis. In het voorjaar hebben we al Gorilla permits geregeld en de vluchten dus onze voorpret was al erg vroeg begonnen.

Kampala
Op 13 juli vertrekken we via Schiphol met KLM naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda. We komen laat in de avond aan met 2,5 uur vertraging maar we hebben een pickup geregeld en hotel voor de eerste nacht. De volgende ochtend voelden we ons helemaal klaar voor Afrika en nemen direct met al onze spullen een lokale “Matatu” (minibusje) naar het centrum van Kampala. In het busje krijgen we twee keer een compliment van locals over dat we lokaal transport gebruiken, de meeste westerlingen wagen zich hier niet aan. Het is een perfect systeem, overstappen op een andere matatu en we zijn bij Red Chilli, het backpackers hostel waarmee we de komende dagen een safari naar Murchinsons fall NP gaan doen.

Eerst nog een dagje regeldingen in Kampala, gorilla permits ophalen, geld pinnen en we bezoeken het locale museum waar 4 schoolklassen ons gezelschap houden. Het is erg informatief maar zo'n eerste dagje in de hitte en een vieze, stoffige stad lopen is ook heel vermoeiend.

Murchinson falls NP
Met een groepje van 6 andere mensen gaan we drie dagen op pad, wij zijn de enige echte toeristen, de rest is in Oeganda voor een onderzoeksproject en werk. Het is zes uur rijden vanaf Kampala naar het park, en de weg is net van een nieuwe laag split voorzien. Om te voorkomen dat het nieuwe wegdek direct wordt stuk gereden zijn er elke 15 meter hele nare drempels aangelegd, en dit voor ongeveer 10 km lang. Remmen, hobbel-hobbel, gas geven, remmen, hobbel-hobbel, etc. etc.

Eenmaal in het park zien we direct al bavianen op de weg, maar helaas ook bij elk watertje grote hordes tsee-tsee vliegen die zodra het busje afremt door de ramen naar binnen zwermen. We ontwikkelen al snel de routine om elke keer als we afremmen snel alle ramen dicht te doen.

Het grootste nationale park in Oeganda dankt zijn naam aan de krachtigste waterval ter wereld in de rivier de Nijl. De waterval is inderdaad indrukwekkend, niet eens heel erg groot, maar als je een 50 meter brede rivier ziet verdwijnen door een slechts 5 meter breed gat dan zie je wel hoeveel kracht er in deze waterval zit. We maken een wandeling aan de bovenkant van de waterval. Net voorbij de waterval kunnen we met de verrekijker de eerste dikke Nijl krokodillen op een eilandje zien liggen.

We overnachten twee nachten op de speciale Red Chilli campsite in een grote tent met bedden en klamboes. Het meeste grote wild zit aan de overkant van de Nijl, bij zonsopkomst de volgende ochtend gaan we met het veerpontje naar de overkant waar een groepje rangers met kalashnikovs klaar staat. Ons dak wordt uitgeklapt en het wild spotten kan beginnen.

De eerste beesten die we tegenkomen zijn weer bavianen, maar al snel zie we ook verschillende soorten hertjes, Uganda kobs en hartebeesten. De eerste olifanten en giraffen zijn ook snel gespot in de verte, net als een kudde buffels. Later zien we nog meer olifanten en een heleboel giraffen nu veel dichterbij.

Het is moeilijk te beseffen dat dit echte wilde beesten zijn, dat het niet een dierentuin of groot safaripark is en er geen hek omheen staat! Helaas zien we geen leeuwen maar wel een Shoebill, een ooievaarachtig beest met – de naam zegt het al – een snavel in de vorm van schoen. Dit schijnt een enorme scoorsoort te zijn waarvoor twitchers uit de hele wereld naar Oeganda komen. Tik! Verder zien we wrattenzwijnen, waterbuck, bushbuck, guineafowls en allerlei bont gekleurde vogeltjes.

's s gaan we op een cruise over de Nijl naar de onderkant van de waterval. We zien honderden nijlpaarden, olifanten op de oevers, buffels, verschillende nieuwe soorten vogels (yellow billed stork, African darter, meerdere soorten bijeneters en ijsvogels). Maar ook een groot aantal vette krokodillen en zelf een paar black and white colobus apen in de bomen. Een erg relaxte manier van beestjes kijken en zo makkelijk, het blijft een onwerkelijk gevoel.

Op de terugweg naar Kampala stoppen we bij een Neushoorn her-introductie project. Alle wilde neushoorns zijn geschoten tijdens het bewind van Idi Amin maar ze hebben nu weer 7 exemplaren naar Oeganda gehaald die in een heel groot park rond lopen. Het breeding programma is een succes want de eerste baby is geboren. Ook al zijn deze beesten misschien gewend aan mensen, we wandelen naar ze toe en van zo dichtbij deze dieren zien is vrij griezelig zeker als een van de twee geïrriteerd wegloopt en vervolgens in galop uit de bosjes komt zetten, recht op ons af!

Berggorillas, in Bwindi impenetrable forest, de Nkuringo Group.
Om bij de gorillas te komen moeten we eerst een stuk per locale bus afleggen. We zorgen dat we om opstaan en om zitten we in de bus waar het wachten op plakkerige plastic stoeltjes begint. , 2 uur, even staan/lopen/plassen, 3 uur wachten, de bus wordt al wat voller maar gaat nog niet weg. Ondertussen komt heel wat koopwaar de bus in zoals een draagbare cassetterecorder met radio en de gebruikelijke horloges en zonnebrillen. Het ergste is de muziek instalatie die blijft hangen op een nummer dat we nu van binnen en buiten kennen en zijn gaan waarderen, bij deze: de Bread and Butter song. Uiteindelijk vertrekken we en is er genoeg te zien onderweg. Gelukkig hebben we twee dagen gerekend voor dit stukje bus van want dat is wel nodig. In Kabale komen we volledig gaar en erg vies aan van het rode stof op de wegen.

Het laatste stuk vanaf Kabale hebben we een auto nodig om bij de gorillas te komen maar dat is snel geregeld, eind van de ochtend komen we aan in Nkuringo en lukt het zelfs nog om een bezoek aan het pygmeeën volk te regelen. Deze stam woonde altijd in het nationale park en is aanzienlijk kleiner dan de gewone Oegandezen, die zelfs bang zijn voor de Batwa zoals ze in Oegandees heten. We bezoeken het dorpje waar de Batwa verplicht zijn om in te wonen nu de jungle een nationaal park is waar ze niet meer mogen houthakken, jagen en wonen. We leren meer over de vallen die ze gebruikten voor het vangen van dieren en maken foto's van prachtige kinderen.

Nog een nachtje slapen en het is zover, deze datum staat al lang vast: 20-07-09. Per dag zijn er 8 permits beschikbaar voor het van de gorilla-tracken, waar je vervolgens een uur bij mag blijven. De groep die we bezoeken is lastiger te bereiken maar de rest van de groepen was in maart al volgeboekt. Het voordeel is dat dit een van de grootste groepen is met 19 exemplaren.

De gidsen die vooruit zijn gegaan hebben al snel de nesten van de vorige dag gevonden en geven aan onze ranger door waar ze zitten. Daar zijn ze, eerst één dan nog één en als we goed kijken blijken ze echt overal om ons heen te zitten. Ze zijn bezig met hun ontbijt en bewegen al etend door de jungle en wij bewegen mee. Meestal zitten we binnen 4 meter
van ze af. Een heel magische beleving, wat een prachtige beesten. Ze gaan zo rustig door met eten en voelen zich totaal niet bedreigt door ons. Het uur is lang genoeg om ze goed te observeren en net voor we eigenlijk weer weg mogen geeft het tweede mannetje in de rang nog even een ik ben de baas show met hartkloppende momenten.

Queen Elizabeth National Park
In Oeganda is nog een derde nationaal park erg de moeite waard voor het grote wild, Queen Elizabeth NP, dit is ook de plek om boomleeuwen te zien. We hebben geprobeerd om een groepje mensen te vinden maar komen nauwelijks andere reizigers tegen en uiteindelijk gaan we dus met zijn tweeën met een gids en chauffeur naar het park. De organisatie waarmee we gaan is Edrisa, een non-profit club die erg goed werk doet in de omgeving met het geld van toeristen.

Al drie dagen hebben ze geen boomleeuwen gevonden maar wij hebben geluk en zien al vrij snel een moeder met jong boven in de boom. Deze leeuwen zijn geen andere soort maar het kan vrij drassig worden in dit park en in het droge seizoen is het boven in de boom veel koeler dus dat is de reden dat ze in bomen klimmen hier, toch blijft het een raar gezicht. Maar het is wel mogelijk ze heel goed te bekijken.

Onze eerste nacht in een tentje midden in een nationaal park. Gelukkig hebben we een groot vuur, maar we horen veel beesten om ons heen en vooral de nijlpaarden maken een gek geluid en kunnen gevaarlijk zijn. ‘s komen ze uit het water om te grazen. Ze trekken zich niet zo veel van je tent aan maar het is wel uitkijken dat je ze niet opschikt want nijlpaarden doodden het meeste mensen in Afrika. Jessica moet naar de wc maar durft echt de tent niet uit, na begint het echt zeer te doen en wordt Reindert gelukkig wakker om de veiligheidsescorte te verzorgen naar het toilet.

De volgende dag zien we weer veel hertjes, topi's en vogels. Het landschap verandert van bomen naar cactussen en wordt veel droger. Op het programma staat ook hier een boottochtje met veel olifanten die drinken, pelikanen, nijlpaarden en krokodillen. De tweede camping delen we met een olifant en een handvol nijlpaarden die de hele nacht rond onze tent lopen, doodeng. Maar wat slaap hebben we wel nodig want we gaan te voet zoeken naar een andere apen soort, chimpansees.

De kans om ze te vinden is niet heel groot maar het is al leuk om te zoeken naar etensresten, oude slaapplaatsen en uitwerpselen. We horen een mannetje en vinden hem al snel, in noodvaart loopt hij door het bos en we proberen hem te volgen. Dat was een goede zet want hij brengt ons naar een deel van de groep: een moeder met baby en puber. Ze liggen te slapen hoog in de boom en gaan na een tijdje ook eten maar blijven helaas ver weg en hoog in de boom. Toch heel bijzonder.

Tanzania
Wederom een dagje bus in Oeganda, en wederom niet echt heel voorspoedig, gelukkig hebben we veel tijd uitgetrokken. We willen naar Bukoba in Tanzania wat aan het Victoria meer ligt. De tweede reisdag komen we hier ook aan alleen is het erg slecht weer en dan is een badplaats niet het meest charmant. We regelen een 4 dagen 3 nachten safari voor de Serengeti met Kiroyera.

Per bus het volgende stuk naar Mwanza reizen wordt ons door iedereen afgeraden, er is een overnacht boot over het meer maar die gaat pas over 2 dagen. Ook is er een vliegveld maar alle vluchten zijn vol, de top van de Tanzaniaanse regering is in Bukoba voor een meeting en wil weer terug dus misschien worden er nog extra vluchten ingezet. De volgende ochtend staan we te praten met de tourbureau eigenaar als er een vlucht aankomt, hij zegt ah, daar is de extra vlucht, willen jullie mee? Ja zeggen we, en 10 minuten later zijn we op het vliegveld, terwijl we de controle doorgaan krijgen we snel een ticket in handen gedrukt, zelf even een labeltje aan de tas hangen en voor we het weten zitten we al in de lucht in een 15 persoons Cessna naar Mwanza. Het ontvangst comité is niet voor ons en gaat de VIP room in. Wij voelen ons ook een beetje VIPs en vinden een heerlijke hotel kamer met warm water.

Serengeti / Ngorongoro / Lake Manyara
Met een vette Toyota Landcruiser worden we opgehaald om naar de Serengeti te gaan. Dit park overtreft alle vorige, er is zo veel te zien. Zebra's (die in de parken in Oeganda niet zaten), gazelles, struisvogels, heel veel gnoes, en ook de eerste dag zien we al 2 mannetjes leeuwen die een gnoe oppeuzelen. ’s Avonds net voor we naar de tent gaan zien we luipaard in een boom en dan hebben we deze vakantie de big 5 compleet!

Met een heel voldaan gevoel gaan we slapen in de tent die voor ons opgezet is en deze trip hebben we voor het eerst een eigen kok mee die onze magen goed gevuld heeft. De volgende ochtend zien we tijdens de gamedrive iets van 20 leeuwen en een cheeta met 3 jongen. Eerst is alles nog heel onwerkelijk en moeilijk te beseffen dat dit echt het wild is. Na een tijdje ga je meer begrijpen van het ecosysteem en gaan ook de planten en bomen deel uit maken van het geheel. Zo leren we wat cheeta chips zijn en leeuwenkoekjes en zien we de verschillende koninkrijken van de grote katten. We vinden het heel gaaf om de struisvogels te zien, een secretaris vogel stond hoog op ons lijstje en spotten we en we worden verwend met nog veel meer beesten Geweldig!!

Door het Ngorongoro game reserve, waar de Masai wonen rijden we naar de kraterwand waar de tent wordt opgezet om de volgende ochtend de Ngorongoro krater af te dalen. Dit is een van de beroemdste parken en kennen wij vooral van de planet earth dvd's. Om er nu zelf echt te zijn is erg indrukwekkend en je ziet overal om je heen de kraterwand. We zien meer cheeta's, leeuwen en nu ook veel hyena's.

Lake Manyara is het laatste NP dat we bezoeken op de 4e dag en dit park is weer heel anders dan de andere, veel bomen en daardoor iets minder makkelijk om veel dieren te zien. Vanaf boven zien we al 100.000den flamingo’s in het meer dat helemaal roze kleurt. Vanaf de grond zijn ze minder goed te zien maar we hebben in Oeganda al van heel dichtbij foto's kunnen maken. Wel zien we veel olifanten en giraffes.

Arusha
De laatste paar dagen komen we bij van de uitputtende maar heel indrukwekkende reis die we gemaakt hebben. Een laatste keer hobbelen over stoffige wegen naar Nairobi, en via Parijs vliegen we naar Newcastle. Gelukkig waren we zo slim geweest nog net op het laatste moment onze huissleutels uit de grote tassen te halen want onze bagage komt niet aan. Deze zijn inmiddels ook weer terecht en wat rest is foto’s en filmpjes uitzoeken en alles stofvrij maken. Helaas zijn de vakantiedagen in Engeland erg beperkt dus de volgende dag ook direct – maar met nieuwe energie - weer aan het werk.
bewerk | verstuur | kopieer

Jaloers! :-)
Schitterende plaatjes, en bevestigt nogmaals het idee dat ik toch ook echt een keer een safari moet gaan doen ...
Hopen binnenkort weer eens even bij te praten.
Groetjes vanuit Boston.

  door: wksmits
wksmits.punt.nl
2009-08-09 23:43:28

Echt gaaf! En ook jaloers :)
groetjes
JW

  door: JW 2009-08-10 12:48:51

Wat een avontuur! Weer iets super bijzonders dat jullie op de lijst af kunnen strepen. En prachtige foto's weer (had niet anders verwacht). Heel leuk om te lezen wat jullie hebben gedaan en ervaren. Ook behoorlijk jaloers...
 
Liefs
Robyn

  door: Robyn 2009-08-11 10:13:11

Tsja, wat een trip!

  door: Maarten Loonen
www.arcticstation.nl
2009-08-12 09:17:31

In verband met de migratie naar een nieuw platform is het niet meer mogelijk reacties te geven op dit log. De beheerder van deze blog kan de verhuizing naar Mijndomein.nl in gang zetten waarna het,zodra de verhuizing voltooid is, weer mogelijk wordt om te reageren.

eXTReMe Tracker
Home   weblog sinds: 2006-12-04

Ontwikkeld door punt.nl en gehost door mijndomein.nl. Problemen met de inhoud van deze log? Klik hier.