Dit is een statische weergave van onze duikinazie.punt.nl weblog.

Het is niet mogelijk te reageren en de links naar de .punt.nl site werken niet.


Maar de info die hier staat is hopelijk nog steeds waardevol.


Alle rubrieken werken nog prima, dus klik in het linker menu "rubrieken" op een link naar het land waar je in geinteresseerd bent en alle info verschijnt.


Veel lees en reisplezier,

Reindert en Jessica.

 


 

Duiken, surfen, werken en chillen op Bali
Indonesie | 14 Augustus 2007 | 12:16:59
Meer foto's klik hier
 
We sloten ons vorige verhaal af met een prachtige zonsondergang en hebben er inmiddels heel wat hier gezien, want we zijn nog steeds op Bali. Dit hindoeïstische eiland bevalt ons uitstekend!

Vooral ook omdat internet hier goed en goedkoop is en Reindert weer twee aanvragen voor geld de deur uit moet doen voor 15 augustus. We hebben het internet ook gebruikt om de tickets naar Nieuw Zeeland en de terugweg te boeken. Zelfs drie dagen voor kerst vlieg je met LTU nog van Bangkok naar Dusseldorf voor 220 euro pp, niet gek. 

Duiken in Bali
Samen met Roosmarijn hebben we vanuit Lovina twee dagen gedoken (3 en 4 augustus). De eerste dag zijn we naar Menjangan eiland geweest waar de koralen prachtig waren en we doken langs een dropoff. Helaas werd de rust onderwater verstoord door een idiote fransoos die claimde een 3* brevet te hebben, zeker gekocht ergens. De tweede dag zijn we naar Tulamben gereden waar de USS Liberty 30 meter uit de kust ligt, een Amerikaans vrachtschip uit de tweede wereldoorlog. Het was onze eerste keer duiken op en groot wrak en we genoten erg van de zeer weelderige begroeing en de grote aantallen vissen. Het lukte ons om middenin een grote school met tonijnen te zwemmen, die als een bal (zoals op Discovery channel) rond ons raasden.

Op de kant was het een drukke bedoening van vrouwtjes die alle duikspullen op hun hoofd van en naar de auto’s sjouwen, soms twee duikflessen tegelijkertijd op hun hoofd.

Surfen in Kuta
We verhuizen naar zuid Bali waar het vliegveld is en het échte toeristenoord Kuta. In 2002 en 2005 zijn hier terroristische aanslagen geweest en zijn 200 toeristen omgekomen. Het geeft ons toch wel een raar gevoel om rond te lopen op zo’n potentieel gevaarlijke plek. Maar de busritjes en andere dingen die we hebben gedaan zijn eigenlijk een stuk risicovoller. Met een blik op de zee en de enorme golven inclusief surfdudes en iedereen die lekker vakantie houdt vergeet je dit al weer snel.

Surfen, dat moeten wij dan ook maar eens gaan proberen. Met een Indonesische jongen die surfboards verhuurd maken we de afspraak dat hij ons lesgeeft de volgende dag (6 augustus). Even oefenen op het strand met de move die je maakt om te gaan staan en dan het water in. Onze surfleraar helpt met de juiste golf op het juiste moment te pakken en als je een beetje snelheid hebt opdrukken en staan! Althans zo zou het moeten werken en werkt het ook bij Roosmarijn die een heus surftalent laat zien. Reindert en Jessica moeten nog iets meer oefenen, misschien liggen we toch liever met een duikfles in het water.

Werken en chillen
Bont en blauw van het surfen vliegt Roosmarijn weer naar huis en begint voor Reindert de week waarin hij af en toe moet werken en Jessica kan uitrusten. Ach en waar hou je je dan mee bezig in een zonovergoten paradijs? Beetje zonnebaden op het witte strand, struinen langs de winkeltjes, zwemmen in het zwembad en hangen aan de poolbar!! Verder Harry Potter lezen, eten laten bezorgen door de roomservice en illegale DVD’s kopen en kijken (0,70 cent) die net uit zijn en we nog niet hebben gezien. (Shrek 3, Pirates 3, Meet Dick and Jane, Oceans thirteen, Blood diamond, Spiderman 3).

Maar we hebben niet alleen op onze luie kont gezeten. Het is hier het seizoen van de Mola Mola’s. Op Bali kun je ze twee maanden per jaar tegen komen als ze zich bij het rif laten poetsen. De prijs voor een duikje is vreselijk hoog (zo’n 135 US dollar pp voor 2 duiken) en we twijfelen erg maar besluiten toch te gaan en kunnen na wat onderhandelen voor iets van 80 dollar mee. Het zijn twee echte drift duiken. De eerste duik stroomt het zelfs zo hard dat we haast niets zien en druk bezig zijn niet te ver uit elkaar te stromen. De tweede duik komen we in een koude onderstroom terecht, de plek voor Mola Mola’s. Maar helaas zijn ze er niet vandaag. Heel veel geluk hebben we nog niet gehad in onze duiken als het gaat om de “grote” vissen. Dus blijven de schildpadden, haaien, Manta’s en Mola’s op ons wensenlijstje staan.

Na 4 maanden reizen is het toch echt niet te voorkomen, we moeten een keer naar de kapper hier. Jessica vind het wel heel spannend dus eerst Reindert maar eens. “Zo kort?” vroeg de kapper. “Ja, is goed” met als gevolg dat Reindert’s haar in 15 jaar niet zo kort meer is geweest. Toen was Jessica aan de beurt. “Kunt u ook laagjes knippen?”. “Ja, geen probleem gewoon kort en dan up up up”. Heel veel vertrouwen hebben we er niet in en we maken haar duidelijk dat er maximaal 1 cm af mag. Ze begint met 3cm er af te knippen maar het eindresultaat is gelukkig wel goed.

Fietstocht door binnenland

We willen graag nog iets meer van de binnenlanden van Bali zien en boeken een fietstocht. De dag begint goed met ontbijt bij een prachtig uitzicht op de Batur vulkaan die in 1994 voor het laatst heftig uitbrak. De kale zwarte lava-stromen zijn nog duidelijk te zien. We rijden op onze mountainbikes dwars door de rijstvelden en prachtige dorpjes naar beneden en hoeven niet veel meer te doen als remmen en zwaaien naar alle kinderen.

Tijdens ons verblijf op Bali hebben we al veel dagelijkse rituelen gezien. Drie keer per dag worden er bij elk huis en elke winkel offers buiten gezet en als je iets koopt slaan ze het geld op hun hoofd voor geluk. In een van de dorpen waar we door heen komen zijn ze bezig met de voorbereidingen van een grote crematie ceremonie.

De armere Balinezen kunnen hun doden pas cremeren als ze het geld bij elkaar hebben voor een gezamenlijke massacrematie met het hele dorp. In de tussentijd wordt het lichaam eerst begraven. Als er een datum artiesten, priesters, familieleden, vrienden en buren ingezet om de vele offers en rituelen uit te voeren. De laaste crematie in het dorp waar wij zijn was vijf jaar geleden, en is deze keer voor 13 overleden personen. Ze zijn wel twee maanden bezig met het bouwen van gebouwen voor de ceremonie en het maken van offers. In het is geprikt wordt er een heel team van rituele experts, volgende dorp waar we door heen komen is net een grote tempelceremonie aan de gang. Religie is hier duidelijk iets dat helemaal met het dagelijkse leven verweven is.

We sluiten de erg geslaagde dag fietsen af met een heerlijke rijsttafel vol Indonesisch lekkers: saté van kip of vis, fruitshakes, nasi goreng, gado gado, tofu, tempeh en gerookte kip en eend.
 
Reisplannen
Voor wie het op de kaart opzoeken wil, ons plan in Indonesie is redelijk duidelijk geworden. 15 augustus vliegen we naar Flores waar vandaan we de Komodo eilanden willen bezoeken en via land terug willen reizen naar Lombok, om nog een tijdje te chillen op de Gilli eilandjes. 1 september vliegen we vanaf Bali naar Sumatra waar we tot de 16e de tijd hebben. Vervolgens hebben we 2 maanden om Peninsular Maleisie en Borneo te bezoeken. We gaan helaas niet meer naar Nepal toe, omdat we aan de wandeltocht in Spanje wat souvenirs hebben overgehouden aan knieën en enkels. Een lange trekking in de Himalaya zit er niet in. De maand die we zo overhouden geeft ons lekker veel tijd in Indonesie en Maleisie. Het lijkt allemaal nog ver weg maar in november vliegen we naar Nieuw Zeeland toe na een weekje Sydney te hebben bezocht. Net voor kerst keren we weer terug naar Nederland via Bangkok voor de laatste kerst inkopen.
bewerk | verstuur | kopieer

echt jammer dat jullie geen manta's of mola's hebben gezien. vooral omdat ze nog wel zeiden dat er 90% kans was om er een te zien! inmiddels een week later zijn mn surfwonden wel weer geheeld (gelukkig) en ben ik al weer druk aan het studeren (bleh was ik nog maar in indonesie).
ik moet ook zeggen dat ik bali echt een heerlijk eiland vond en het is echt aan te raden om er heen te gaan om te surfen of duiken of andere leuke dingen doen.
 
ik moet nog een nieuwe aanvulling kopen voor mn agenda maar het eerste wat ik erin zet is jullie aankomst datum!!!!
 
liefs roos
 
p.s. stuur berichtjes, vinden ze erg leuk om te lezen heb ik kunnen merken.

  door: roosmarijn 2007-08-15 12:30:58

Hallo Jessica en Reindert!
Eindelijk es een prikkie van mij! Moest nog even flink bijlezen van de afgelopen tijd. 
Wat doen en zien jullie ontzettende leuke dingen zeg! Errug leuk om mee te lezen en proberen voor te stellen hoe het er is..... zelf ook maar es die kant op. Als jullie straks in Nieuw Zeeland zijn, dan weet ik wel waar jullie het over hebben.
 
Hier gaat alles goed, druk aan solliciteren, valt niet mee maar ook niet tegen. Voor leuke banen in de running, dus ben benieuwd wat het gaat worden tzt.
Jullie geniet en suc6 met alles!
Ineke 
 
 

  door: Ineke
ienenjwinuk.punt.nl
2007-08-15 20:43:36

He Jessica en Reidert!
 
Helemaal geweldig al die verhalen, maar ook stikjaloers makend. Zucht.
Dus Jessica, om jou eens even 'jaloers' te maken: je 'milaan-groepje' is weer eens bij elkaar geweest in heus Vinex- Amersfoort (ja, ja, volgende fase heet dat) alwaar Linda aan Francine en mij een heel lekkere Italiaanse pasta voorschotelde. Suus was druk met haar nieuwe aanwinst: een monumentaal pandje in hartje DH (nog niet gecheckt, maar vast prachtig), dus liet het even afweten.
Bali-strand lukte niet, maar op een zondag 28 graden met Linda en Wouter naar Zandvoort lukte wel (en tout Amsterdam ook..).
 
Je ziet, je hebt wat gezelligheid gemist, maar bent vrij om het van de winter helemaal in te halen! De deuren in Den Haag, Amersfoort (dan Amsterdam?) en Utrecht staan één voor één wagenwijd. Adios, iris

  door: 2007-08-16 19:12:06

Hoi Jessica en Reindert, geweldig leuk om af en toe op jullie prachtige site te lezen over jullie ervaringen. Fijn dat Roos ook zo genoten heeft en gezien de zwemcapriolen van onze Thijs en Koen denk ik dat "watermonster" willen spelen, onder en op het water, kennelijk in onze familiegenen zit. De wereld blijkt toch een dorp te zijn als je tegenwoordig zo makkelijk kan reizen en communiceren.
Wij wensen jullie nog heel veel plezier en een behouden reis.
 
Hartelijke groeten, Ton en Marian, Koen en Thijs

  door: Ton ten Vergert 2007-08-16 20:09:47

Hoi lieverds,
Ik vraag me wel eens af hoe jullie je steeds opnieuw weer ergens thuis voelen. De plaatjes en avonturen zijn natuurlijk steeds om jullie heen maar; hoe beleef je dat?  Nu ik zelf voor het inpakken sta........ wat neem je mee en wat laat je achter.. Een geweldige kans om  vooral met  elkaar te delen! en ons natuurlijk!
Dag Jose
 
ps: ik mis je nu al Jessica! haar aanpak in verhuizen en een sterke reindert... Maar ik heb wel van jullie geleerd om het efficient aan te pakken.

  door: jose 2007-08-17 17:37:01

Lieve Reindert en Jessica,
ik geniet altijd ongelofelijk van jullie boeiende reportages en de prachtige foto's- bijna een virtueel mee-reisje! Ik kijk nu al uit naar het volgende traject, en wens jullie daarbij het allerbeste.
liefs, annelies
 

  door: annelies 2007-08-30 12:57:43

In verband met de migratie naar een nieuw platform is het niet meer mogelijk reacties te geven op dit log. De beheerder van deze blog kan de verhuizing naar Mijndomein.nl in gang zetten waarna het,zodra de verhuizing voltooid is, weer mogelijk wordt om te reageren.

eXTReMe Tracker
Home